Op jezelf wonen
Als je op jezelf gaat wonen krijg je te maken met meer vaste kosten dan je gewend bent: de huur, de energierekening, inboedel- en w.a.-verzekering, boodschappen. Maar ook kosten die je al kent: zorgverzekering en kosten voor vervoer, of dit nou een auto is, die onderhoud, verzekering en benzine vraagt of een abonnement op het openbaar vervoer. De meesten starten in een huurwoning of een appartement. Je betaalt huurkosten en soms servicekosten.
Op weg naar je eerste huurwoning
Je schrijft je in via de website WoningHuren.nl als woningzoekende. Je kunt dan reageren op het huuraanbod. Let hierbij op de voorwaarden die genoemd worden bij de aangeboden woning. Dat kunnen voorwaarden voor leeftijd zijn, voor de hoogte van je inkomen of met hoeveel personen je er kunt gaan wonen.
Wat is je (belastbare) jaarinkomen
Als je inkomen hebt, ontvang je elk jaar een jaaropgave. Bij het toewijzen van een woning vragen we een recente Aanslag of een Inkomensverklaring van de Belastingdienst. Deze kun je downloaden in ‘Mijn Belastingdienst’ of telefonisch aanvragen via tel.nr. 0800-0543. Op deze aanslag of inkomens-verklaring staat je jaarinkomen vermeld. Dit inkomen vermeld je bij je inschrijving. Zorg dat je gegevens bij de inschrijving altijd juist zijn, pas het aan als er iets verandert. Juiste gegevens zijn belangrijk om in aanmerking te komen voor een woning.
Wat kun je betalen
Voordat je reageert op een woning, kijk je of de voorwaarden passen bij je inkomen en dan ook naar de huurprijs. Deze leg je naast je netto inkomen en je kijkt of je de huur en de bijkomende kosten (gemeentelijke heffingen, telefoon, uitgaan, etc.) kunt betalen. Houd er rekening mee dat je veel
vaste lasten hebt, die elke maand weer terugkomen (huur, energiekosten (gas, stroom, water), gemeentelijke heffingen, verzekeringen. Op Nibud.nl staat veel informatie wat je inzicht geeft in je in-en uitgavenpatroon. Je vindt hier een handige rekentool.
Heb ik recht op huurtoeslag
Ga je alleen verhuizen en is je inkomen lager dan € 28.375,-- of ga je met meer personen verhuizen
en is het gezamenlijke inkomen lager dan € 38.500,--, dan bestaat er een kans om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Op belastingdienst.nl/toeslagen lees je hier meer over. Ook hiervoor is een handige proefberekening te vinden.
Inrichten
Je bent nagegaan hoe het met de betaalbaarheid staat. Dan komt er nog een vraag om de hoek kijken: kan ik de woning ook inrichten, heb ik spaargeld voor verf, behang, vloerbedekking, meubels e.d. Je kunt van De Goede Woning verwachten dat een woning technisch goed opgeleverd wordt, maar dat hoeft niet te betekenen dat er nog smetteloos behang op de muren zit. Soms heb je geluk dat je spullen kunt overnemen van de vorige huurder. Bijvoorbeeld gordijnen, laminaat of
vloerbedekking. Zorg dat je genoeg geld hebt om de woning te stofferen, schilderen en te behangen, zodat het echt je eigen plekje wordt.
Welk type woning past bij mij?
In welke buurt wil je wonen? Is daar wel een supermarkt of vind je het belangrijk dicht bij het station te wonen. Wil je een appartement of een eengezinswoning? Wil je een tuin? Dan moet je die ook goed onderhouden. Wil je een kleine woning en dan doorgroeien naar een grotere? Wil je huren
of wil je eigenlijk wel kopen? Denk er goed over na hoe je wilt wonen, want verhuizen is niet goedkoop.
Boodschappen
Aan eten en drinken ben je per dag zo’n 7-8 euro kwijt. Je kunt daar op besparen door samen te eten met familie of vrienden. Naast eten en drinken heb je ook geld nodig voor huishoudelijke goederen, zoals; tandpasta, wasmiddel, shampoo, schoonmaakmiddel, toiletpapier,
enzovoort.
Reserve voor onverwachte uitgaven
Het is raadzaam om maandelijks geld apart te zetten voor onverwachte uitgaven en hiervan een overzicht te maken. Dan lijkt het vaak positiever dan in de praktijk: je jas gaat eens stuk, de auto moet worden gerepareerd, je kat heeft de bank vernield of de wasmachine is defect. Sommige tegenvallers zijn erg kostbaar. Een financiële buffer is daarom aan te raden.
Indien je geen buffer hebt en op afbetaling aankopen moet doen, betaal je op de lange termijn vaak meer geld en ga je schulden opbouwen.
Met deze info hopen we je op weg te helpen naar zelfstandig wonen.
Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met de afdeling Wonen, bereikbaar via 0548-378050 of via info@dgwrijssen.nl
of gewoon even langskomen op ons kantoor.