Bel ons op 0548 37 80 50
Ga naar de inhoud

Informatie over de huurverhoging 2025
Per 1 juli 2025 passen wij de huurprijzen aan. Voor de meeste woningen betekent dit een huurverhoging. We begrijpen dat dit geen goed nieuws is. Toch is de verhoging nodig om onze woningen te onderhouden, te verduurzamen en nieuwe woningen te bouwen. Zonder deze verhoging kunnen wij deze taken in de toekomst niet goed uitvoeren.   

Hoeveel stijgt de huur in 2025?
De overheid bepaalt de maximale huurverhoging. In 2025 is dat maximaal 5%. Voor de meeste huurders stijgt de huur met 4,5%.

Huurders met een woning die op 1 juli 2025 een energielabel D, E of F heeft en meer huur betalen dan de streefhuur krijgen een huurverhoging van 2%. De streefhuur is de huurprijs die wij vragen als we de woning opnieuw verhuren. Zo willen we ervoor zorgen dat de woonlasten niet te hard stijgen, ook niet als de energieprijzen omhoog gaan.

Waarom is de huurverhoging niet gelijk aan de inflatie?
Sinds 2023 is de huurverhoging niet gekoppeld aan de inflatie. In 2022 was de inflatie uitzonderlijk hoog, wat zou hebben geleid tot een huurverhoging van ruim 11% in 2023. Daarom is afgesproken om de huurverhoging te baseren op de gemiddelde loonstijging min 0,5%. In 2024 was de gemiddelde loonstijging 6,7%. Het idee achter deze afspraak is dat lonen en uitkeringen sneller stijgen dan de huur, zodat een kleiner deel van het inkomen aan huur wordt besteed. Nu ook deze afspraak leidt tot een relatief hoge huurverhoging is besloten de maximale huurverhoging te beperken tot 5%.  

Wat is de huurverhoging in een vrije sector woning?
Woont u in een vrije sector woning? Dan stijgt uw huur met 4,1%. Dit is de maximaal toegestane huurverhoging voor deze woningen in 2025.

In de vrije sector is de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane huurverhoging in de wet vastgelegd. Deze is gebaseerd op de laagste van de CAO-loonontwikkeling of de inflatie (CPI). Verhuurders mogen 1% optellen bij het laagste percentage. De inflatie over de periode december 2023-december 2024 was 3,1%. De loonontwikkeling was 6,7%. Daarom wordt in 2025 het inflatiepercentage gebruikt voor de berekening van de maximale huurverhoging.

Waarom is een huurverhoging nodig?
De kosten van De Goede Woning zijn de afgelopen jaren veel sterker gestegen dan de huurinkomsten. Een huurverhoging is nodig om als organisatie financieel gezond te blijven op de lange termijn.  De komende jaren besteden we vrijwel alle huuropbrengsten aan het (groot) onderhoud van onze woningen en de overige kosten die bij een woningcorporatie horen. Voor het verbeteren en verder verduurzamen van de woningen en voor nieuwbouw lenen we geld. Dit is nodig om ook toekomstige huurders en woningzoekenden een goed thuis te bieden.

Hoe wordt de huurprijs bepaald?
De huurprijs hangt af van de kwaliteit van de woning. Dit wordt berekend via het woningwaarderingsstelsel, dat punten toekent op basis van onder andere woonoppervlakte, energielabel en voorzieningen in de keuken en sanitair.  Wij vragen meestal 60% tot 70% van de maximale huurprijs.  

Op de website van de huurcommissie Huurprijscheck | Service | Huurcommissie kunt u via een huurprijscheck een berekening maken van deze maximale huurprijs, zodat u er zeker van bent dat u niet te veel huur betaalt.

Kunt u huurtoeslag krijgen?
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid die u helpt om uw huur te betalen. In 2025 is de huurtoeslag voor de meeste mensen iets omhoog gegaan. En méér mensen komen in aanmerking voor huurtoeslag. Heeft u nog geen huurtoeslag? Dan is het goed om te kijken of u huurtoeslag kunt krijgen. U kunt hiervoor een proefberekening maken op www.toeslagen.nl/proefberekening. U heeft daarvoor nodig:

  • Uw laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting. Doet u geen aangifte? Kijk dan op uw jaaropgave of loonstrook.
  • Kale huur en servicekosten die u betaalt.

Komt uit de proefberekening dat u huurtoeslag kunt krijgen? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Huurtoeslag ontvangt u niet automatisch.

U vraagt huurtoeslag aan in Mijn toeslagen op www.toeslagen.nl

Huurtoeslag over 2025 kunt u tot 1 september 2026 aanvragen.

Huurtoeslag over 2024 kunt u nog aanvragen tot 1 september 2025.

Verandert er iets in uw situatie, bijvoorbeeld uw inkomen? Geef het door, via www.toeslagen.nl/pasaan of via de app Toeslagen.  

Zo voorkomt u dat u geld moet terug betalen of te weinig ontvangt.

Lukt u het niet of heeft u hierover een andere vraag, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Wij kijken graag met u mee! Ontvangt u al huurtoeslag en voldoet u nog aan de voorwaarden? Dan loopt de huurtoeslag automatisch door.

Problemen met de huurbetaling?
Heeft u moeite om de huur te betalen, neem dan contact met ons op. Judith Boerhof of Jeanet Overbeek helpt u graag. Ook op de pagina geldzorgen staat meer informatie over hulp bij geldzorgen.

Bezwaar maken
Denkt u dat de huurverhoging niet klopt? Bezwaar maken heeft alleen zin in de volgende situaties:  

  • De huurverhoging is hoger dan maximaal toegestaan. Kijk voor de regels op rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging
  • De nieuwe huur is hoger dan de maximale huur volgens het puntensysteem. U kunt dit controleren met de Huurprijscheck op huurcommissie.nl/huurprijscheck
  • Wij verhogen binnen 12 maanden de huur opnieuw.
  • U heeft het voorstel te laat ontvangen. Dus minder dan 2 maanden voordat de huurverhoging ingaat.
  • In het huurverhogingsvoorstel staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerde ingangsdatum of huur.
  • De Huurcommissie heeft uw huur tijdelijk verlaagd vanwege ernstige gebreken aan uw woning. Die gebreken zijn nog niet verholpen.
  • U betaalt een all-in prijs, waarbij de kale huur niet bekend is.

Uw bezwaar moet voor 1 juli bij ons binnen zijn.