Medehuur
Wanneer u als huurder met een partner samenwoont en aan bepaalde voorwaarden voldoet, noemen we dit medehuur. De medehuurder heeft bijna dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Op deze pagina leest u hoe u een medehuurder kunt aanmelden.
Hoe beoordelen we de aanvraag?
De Goede Woning bekijkt of de aanvrager toestemming krijgt om medehuurder te worden. Binnen twee weken na uw aanvraag krijgt u bericht. We controleren uw aanvraag op de volgende punten:
- Gemeenschappelijke huishouding: zorgt u in de relatie met de medehuurder samen voor de woonlasten? Kunt u deze duurzaam gemeenschappelijke huishouding desgewenst ook bewijzen?
- Als de aanvrager uit een andere huurwoning komt vragen van u een verhuurdersverklaring.
- Duur van de samenwoning: heeft de medehuurder tenminste 2 jaar zijn hoofdverblijf in de woning gehad?
- Financiële situatie: is de medehuurder zelfstandig in staat de huur te betalen?
Na schriftelijke toestemming van De Goede Woning is uw samenwoner automatisch medehuurder worden.
Hoe vraagt u medehuur aan?
U vraagt medehuur samen aan. Vul het aanvraagformulier medehuur in.
Wanneer is aanvragen van medehuur niet nodig?
Is de medehuurder echtgenoot of geregistreerd partner van de hoofdhuurder? Dan is volgens de wet automatisch sprake van medehuurschap. In dat geval hoeft u geen medehuur aan te vragen. Als u een samenlevingscontract aan kunt tonen dan kan de aanvraag worden ingediend.
Wanneer kan medehuur niet?
Wanneer u als huurder de bedoeling heeft om de woning te verlaten en uw samenwoner de woning te laten overnemen, dan is medehuur niet mogelijk. Medehuur kan ook niet bij relaties tussen ouders en kinderen of overige families.
Op het moment dat u het medehuurderschap wilt beëindigen, kunt u dit kenbaar maken met het eenzijdige huuropzeggings formulier. Hiervoor geldt een opzegtermijn van 1 maand.