Brandveilige woonomgeving
Samen met bewoners zorgen we voor een veilige woonomgeving. Vanaf 2024 gelden er nieuwe regels voor de brandveiligheid van woongebouwen. Een belangrijk onderdeel is dat vluchtroutes altijd vrij moeten zijn. Dit betekent dat er geen scootmobielen, fietsen, meubels, planten, oud papier, afval of andere spullen in de gemeenschappelijke ruimten, hal, gang of galerij mogen staan.
Waarom moeten vluchtroutes vrij zijn?
Stel dat er brand is in uw woongebouw. Dan wilt u snel naar buiten via de vluchtroutes. Spullen op de galerij, gang of in de hal kunnen uw weg blokkeren. Of de weg van hulpdiensten, zoals de brandweer en ambulance. Denk aan meubels, een scootmobiel, maar ook aan een plantenbak. Daarnaast zijn sommige spullen brandgevaarlijk en kunnen voor veel rook zorgen.
Sinds wanneer geldt deze regel?
De overheid heeft nieuwe regels voor brandveiligheid gemaakt. Deze regels zijn vastgelegd in de wet en gelden vanaf 1 januari 2024.
Wat is een vluchtroute?
Alle gemeenschappelijke hallen, trappenhuizen, gangen en galerijen van een woongebouw zijn een vluchtroute. Deze ruimtes zijn zo gebouwd dat bewoners bij een brand via die routes het gebouw kunnen verlaten. De routes zijn ook voor de brandweer en andere hulpdiensten belangrijk om u te kunnen helpen in noodsituaties.
Welke spullen moet ik verwijderen?
- het is niet toegestaan om planten, meubels, scootmobielen, fietsen, oud papier, afval of andere zaken neer te zetten in de gang, hal of galerij.
- u mag geen spullen aan de muren hangen.
Gaan jullie de vluchtroutes controleren?
Ja, wij zullen de vluchtroutes regelmatig controleren. Staan er nog spullen in de vluchtroutes, dan informeren we de bewoners daarover. Mochten de spullen na ons verzoek niet worden verwijderd, dan verwijderen wij ze. De kosten voor het verwijderen zijn voor de eigenaar van de spullen.
Onze gemeenschappelijke ruimte is heel breed, mag daar wel wat staan?
Ook als de gemeenschappelijke ruimte heel breed is, mogen er geen spullen staan. Bij brand kan een object zorgen voor veel rook en zo de vluchtroute belemmeren.
Waar dat mogelijk is, vervangt De Goede Woning zitmeubelen en plantenbakken in de gemeenschappelijke ruimte door brandveilige meubelen en plantenbakken.
Ik heb mijn scootmobiel bij mijn voordeur staan. Moet ik die ook verwijderen?
Ja, ook uw scootmobiel mag niet meer in de gemeenschappelijke galerij, gang of hal staan. U kunt uw scootmobiel stallen in uw berging of in een gemeenschappelijke scootmobielstalling. De gekozen stalling is afhankelijk van de mogelijkheden van uw woongebouw. Bewoners met een scootmobiel krijgen in dat geval van de Goede Woning bericht over het stallen van scootmobielen.
Ik zit altijd op het bankje bij de ingang als ik op de taxi wacht. Gaat die bank ook weg?
Woongebouwen die een bank hebben, krijgen een brandveilige bank. U kunt dus nog steeds op de bank zitten terwijl u op de taxi wacht.
Ik vind het wel ongezellig worden in ons gebouw. Mag er echt helemaal niets?
We begrijpen dat het weghalen van alle spullen de gemeenschappelijke ruimte ongezellig maakt. Maar uw veiligheid is belangrijker. We kijken graag samen met bewoners wat wel mogelijk is. De Goede Woning zorgt dan voor brandveilige aankleding. Heeft u een idee? Geeft het door via info@dgwrijssen.nl of vertel het aan de wijkbeheerder.
Mag ik op mijn eigen balkon wel een bankje of planten neerzetten?
Zeker. Uw eigen balkon valt niet onder de regels, omdat deze voldoende is afgescheiden van de vluchtroutes in uw woongebouw. U mag dus tuinmeubelen en planten zetten op uw eigen balkon.